Livsændrende kursus
Karin Skovgaard Hald er diagnosticeret med lungesygdommen Kol. Den begyndte at påvirke hendes liv for omkring fem år siden. Hun kom på medicin, som hjalp, men med egne ord ”hader” hun at tage medicin. Derfor var hun heller ikke sen til at takke ”ja”, da hun for godt et år siden fik tilbud om at komme med på et 12-ugers kronikerforløb i Thisted Kommune.
Kurset ændrede hendes liv. Eller rettere: kurset fik Karin til at ændre nogle ting i sit liv.
- Kurset kom hele vejen rundt. Vi fik undervisning i alt fra kost til medicin, og hvordan jeg skulle træne. Det handler jo om at ændre en hel masse, men det var et struktureret forløb, som jeg kunne se mig selv i. Jeg lærte fx værdien af som lungepatient at få pulsen ret højt op, så jeg kan få luften tvunget langt ned i lungerne. Samtidig fik jeg hjælp til at finde en model for min træning efter kurset. I dag betyder træningen, at jeg har fået et højere aktivitetsniveau. Har mere energi. Og jeg har nu været medicinfri i omkring et halvt år, fortæller hun glad.
Seks forskellige tilbud
Kronikerforløbene har kørt i Thy siden 2010. De tilbydes indenfor de fem diagnosekategorier: KOL, Kræft, Hjerte/Kar, Diabetes, Osteoporose (knogleskørhed) og så er der også et hold for en gruppe af borgere, der kan have flere forskellige udfordringer:
- Vi ønsker at hjælpe borgerne til at mestre deres liv, trods en kronisk sygdom. På kursusforløbene får de værktøjer, som kan være med til at give en god livskvalitet, siger Tina Bach Thomsen, der er leder af træning og rehabilitering i Thisted Kommune.
Forud for de 12 ugers kurser får alle deltagerne en afklarende samtale, hvor de bliver spurgt, hvad der er vigtigt for den enkelte? I bund og grund handler det nemlig om livsstilsændringer, og dem opnår ingen med et snuptag. Derfor er det også særligt vigtigt at hjælpe borgeren videre til foreningstilbud eller andet, hvor de selv kan fastholde de nye vaner.
- Vi viser dem, hvilken forskel fx træning eller kostændring kan gøre, men det skal de jo vedligeholde efter kurset. Vi har en bred viden om, hvilke foreninger og tilbud, der kan hjælpe den enkelte med at fastholde nye vaner, så vi arbejder målrettet på at hjælpe dem over i dem, siger Tina Bach Thomsen.
Godt liv trods begrænsninger
Selvom Jes Bøgh bor ved Snedsted, så tager han turen til Hurup to gange ugentligt for at træne sammen med makker Kjeld fra det hjerte-kar-hold, som de begyndte på i efteråret 2021. De to motiverer hinanden til at holde fast, også når det er både hårdt og svært. Derfor træner de fortsat sammen:
- Det er bestemt ikke, fordi jeg altid orker at tage til træning. Men den er nødvendig. Ellers ender jeg med ikke at kunne rejse mig, for jeg kan hurtigt mærke forskel på, hvordan min krop har det, når jeg springer over. Kjeld og jeg kender hinanden og støtter hinanden godt. Ingen regnede med at se mig tilbage på fuldtid i mit job. Men det er jeg i dag. Det skyldes i høj grad, at jeg har får holdt ”skroget” i gang, og at jeg har en familie, som bakker mig op i, at det er vigtigt, jeg fortsat prioriterer min træning, fortæller Jes, der i år kan fejre 25 års-jubilæum som mekaniker hos Ford i Thisted.